I sin tredje valföreställning gör konstgruppen Ful antinationalism, samarbetar med Sara Parkman och ställer frågan om yttrandefriheten gäller för alla. En antinationalistisk, färgstark show OCH ett bombastiskt körverk i form av ett Tal till nationen. Nu som bioföreställning!


2022 års största scenkonsthändelse var en hyllning till yttrandefriheten i form av ett antinationalistiskt tal till nationen. Verket fick premiär på Ställbergs gruva augusti 2022 och livesändes 3e september till ett 30-platser i en historisk sändning som kopplade ihop teatrar, biografer, konsthallar och mötesplatser runt om i Sverige och Sápmi. Den 2a februari 2023 fick föreställningen premiär på bio i distribution av Folkets Hus och Parker. Kommande visningar.

Bioföreställningen visas också på teatrar, konsthallar eller andra mötesplatser. En blandning av bio och scenkonst – med allsångsledare och tårtbjudning!

Kommande bioföreställningar med värdinne:

18e mars Röda Sten, Göteborg

25e mars Kolonin, Arvika

27e april Skissernas Museum (LICA), Lund

Info och bokning

Trailer av Elisabeth Marjanović Cronvall

Tal till nationen består av ett tal skrivet av Nasim Aghili, som framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak. De backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk framfört av en fantastisk 21-hennakör som leds av kompositören och musikern Sara Parkman.  

Dramatiker och regissör: Nasim Aghili

Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén

Sångtexter: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili

Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman

Musiker: Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson och Ima Baeza Bilgin

Körledare: Sara Parkman

Kör: Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Angelica Carlsson, Barbara Chamoun, Ing-Marie Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Charlie Josephsson, Maja Kamne, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Bengt Månson, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv och Pia Zettergren.

Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson

Scenografi/kostym-assistent och sömnad: Elika Banihashemi, Moa Johansson och Katarina Sylvan

Ljusdesigner: Josefin Hinders

Ljusassistent: Luka Curk

Maskör: Mika Hedström

Dramaturg och researcher: Malin Holgersson

Regiassistent: Moa Johansson

Scenmästare: Peter Widell

Ljudtekniker: Mel Jiménez Segura

Ljudtekniker, B-ljud: Jacki Román

Producenter: Puma Lagos Parra och Malin Holgersson

Produktionsassistent: Maja Bäckman och Johanna Gustafsson

Platsproducenter, Ställbergs gruva: Eric Sjögren och Carl-Oscar Sjögren

Art Director: Sepidar Hosseini

Grafisk form: Hannah Baklien

Art Director Ful: Hanne Lindberg

Digital strateg: Oivvio Polite

Kommunikation: Maria Starck

Kommunikatör: Sissela Nordling Blanco

Press: Ebba Lindqvist PR

Foto: Elisabeth Ohlson, Patriez van der Wens och Märta Thisner

Livesändningen:

Bildproducent: Emil Nylander

Scripta: Ulla Blixt 

A-ljud: Erik Olhester

BING: Leonard Gren 

Foto: Rickard Lindström

Foto: Roger Persson

Foto: Stefan Eriksson

Foto: Izabella Sutic

Foto: Isabelle Kardevall

Efterbearbetning:

Ljudmix: Thomas Jansson

Online och master: Elisabeth Marjanović Cronvall

Värdinne bioföreställning: Moa Johansson och Rebecca Evanne

Konstgruppen Ful är Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair

Tal till nationen är en bombastisk bioföreställning och ett körverk av konstgruppen Ful och flerfaldigt prisbelönta musikern Sara Parkman, som spelades på Ställbergs gruva hösten 2022 och livesändes vid ett tillfälle via Live på bio (Folkets Hus och Parker) till ett 30-tal platser runt om i landet. Livesändningen var en gemensam upplevelse där tusentals personer tillsammans skapade årets största scenkonsthändelse och kom trots stora avstånd varandra nära. I en hyllning till yttrandefriheten och en kärleksförklaring till det fria ordet.

Tal till nationen är en antinationalistisk föreställning om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Efter två uppmärksammade valföreställningar som turnerat i flera världsdelar (Europa Europa tillsammans med popduon The Knife och Mödrars Manifest tillsammans med mexikanska bandet Quiquiriquí Coyotas) samarbetar konstgruppen Ful med den prisbelönade musikern Sara Parkman i ett verk som vill stå emot polarisering och värna gemensamhet. Vi ser hatet och splittringen som erbjuds som enda alternativ, men väljer ändå kärleken. Vi hyllar yttrandefriheten och konstnärlig frihet i en tid då politiker inte följer armlängds avstånd och försöker stoppa kultur och konst som inte följer en nationalistisk logik.

”Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal till nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”,

säger regissör och dramatiker Nasim Aghili. 

Tal till nationen görs med stöd från: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Författarfonden, Stockholms stads kulturförvaltning och PostkodStiftelsen

FacebookInstagramYouTube