Årets största scenkonsthändelse! I sin tredje valföreställning gör konstgruppen Ful antinationalism, samarbetar med Sara Parkman och ställer frågan om yttrandefriheten gäller för alla. En antinationalistisk, färgstark show OCH ett bombastiskt körverk i form av ett Tal till nationen.

I en tid då rättigheter politiseras, hatet ökar och polariseringen växer vill vi visa på att vi kan välja varandra. Vi kan trots politikers arbete med att ställa grupper mot varandra, istället välja att se och välkomna våra grannar. Värna friheten att tänka olika och samtidigt respektera alla människors lika värde. Därför är årets scenkonsthändelse en hyllning till yttrandefriheten. Tal till nationen är en antinationalistisk föreställning om yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Efter två uppmärksammade valföreställningar som turnerat i flera världsdelar (Europa Europa tillsammans med popduon The Knife och Mödrars Manifest tillsammans med mexikanska bandet Quiquiriquí Coyotas) samarbetar konstgruppen Ful i år med den prisbelönade musikern Sara Parkman.

Tal till nationen består av ett tal skrivet av Nasim Aghili, som framförs av de tre skådespelarna Ellen Nyman, Alejandra Goic och Timimie Märak. De backas upp av ett mäktigt flerspråkigt körverk – en 20-hennakör som leds av Sara Parkman. Körverket är en omarbetning av verket Sång till välfärden som hade urpremiär på Riksteatern 2018. I Tal till nationen får de existerande sångerna också sällskap av nyskrivna och osläppta låtar. Så en kombo av exklusivt och sedan tidigare omtyckt material. Förbered dig på allsång!

Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har föreställningen Tal till nationen fokus på de förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och alla förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. Tal till nationen vill i valtider stå emot polarisering och värna gemensamhet.

”Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal till nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili. 

Den 3e september kommer biografer, teatrar, mötesplatser, konsthallar och torg runt om i landet kunna ta emot en livesändning av showen direkt från Ställbergs gruva i Bergslagen. På så vis kopplas en mängd scenrum över hela landet ihop och skapar en gemensam upplevelse för den fria konsten, för demokrati och solidaritet.

Föreställningar på Ställbergs gruva
För biljetter, klicka här!
Torsdag 25 aug kl 19:00
Fredag 26 aug kl 19:00
Lördag 27 aug kl 14:00 och 19:00
Torsdag 1 sep kl 19:00 (utsåld)
Fredag 2 sep kl 19:00 (utsåld)
Lördag 3 sep kl 19:00 (utsåld)

Här ligger Ställbergs gruva!
Här kan du läsa om
tillgängligheten på Ställbergs gruva.
TÅG: Åk tåg till gruvan via Ställdalens station, som ligger 4 km söder om Ställbergs Gruva. Både Tåg i Bergslagen och Tågab kör till Ställdalen, SJ har biljetterna: www.sj.se.
BUSS: Regionala bussar körs av Länstrafiken och stannar i Ställberg på hållplats Bönhusbacken. Följ sedan skyltar till Ställbergs Gruvor från busshållplatsen: www.lanstrafiken.se.
SAMÅKNING: Det finns också ofta samåkningsinitiativ från olika håll i landet till våra evenemang. Skriv på vår facebooksida och fråga! www.facebook.com/stallbergs.gruva.

Dramatiker och regissör: Nasim Aghili

Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén

Sångtexter: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili

Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman

Musiker: Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson och Ima Baeza Bilgin

Körledare: Sara Parkman

Kör: Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Angelica Carlsson, Barbara Chamoun, Ing-Marie Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Charlie Josephsson, Maja Kamne, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Bengt Månson, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv och Pia Zettergren.

Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson

Scenografi/kostym-assistent och sömnad: Elika Banihashemi, Moa Johansson och Katarina Sylvan

Ljusdesigner: Josefin Hinders

Ljusassistent: Luka Curk

Maskör: Mika Hedström

Dramaturg och researcher: Malin Holgersson

Regiassistent: Moa Johansson

Scenmästare: Peter Widell

Ljudtekniker: Mel Jiménez Segura

Ljudtekniker, B-ljud: Jacki Román

Producenter: Puma Lagos Parra och Malin Holgersson

Produktionsassistent: Maja Bäckman och Johanna Gustafsson

Platsproducenter, Ställbergs gruva: Eric Sjögren och Carl-Oscar Sjögren

Art Director: Sepidar Hosseini

Grafisk form: Hannah Baklien

Art Director Ful: Hanne Lindberg

Digital strateg: Oivvio Polite

Kommunikation: Maria Starck

Kommunikatör: Sissela Nordling Blanco

Press: Ebba Lindqvist PR

Foto: Elisabeth Ohlson och Patriez van der Wens

Konstgruppen Ful är Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair

Tal till nationen görs med stöd från: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Författarfonden, Stockholms stads kulturförvaltning och PostkodStiftelsen

Kontakt för bokning av live-sändning: info@fulkonst.se

FacebookInstagramYouTube