Pressmeddelande 6 juni 2022

Nasim Aghili och Sara Parkman. Foto: Patriez van der Wens.

Inför valet livesänds ett antinationalistiskt Tal till nationen från Ställbergs gruva via satellit över hela landet

Som ett svar på att yttrandefriheten och rättigheter hotas, konstnärer censureras och nationalism frodas kommer inför valet i höst en antinationalistisk och färgstark show i form av ett Tal till nationen, med premiär på Ställbergs gruva 25 augusti och avslutande livesändning på bio 3 september i samarbete med Folkets Hus och Parker – nu går det att köpa biljetter till föreställningen. Konstgruppen Ful står bakom verket i samarbete med musikern Sara Parkman. Parkman, som även är en av grundarna av kulturcentrat Ställbergs gruva, är körledare och kompositör. Förutom en 20-hennakör på scenen framförs Tal till nationen av skådespelarna Timimie Märak, Alejandra Goic och Ellen Nyman.

Konstgruppen Ful följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas) med sin tredje valföreställning Tal till nationen tillsammans med musikern Sara Parkman. Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har den här valföreställningen fokus på de förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och alla förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. Tal till nationen är en antinationalistisk och färgstark show som i valtider vill stå emot polarisering och värna gemensamhet.  

 

”Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Vi lever också i en tid när högerextremister bränner koranen och kallar det frihetsaktivism i yttrandefrihetens namn. Och det är just då yttrandefriheten står på spel och därför kopplar vi upp oss mot flera platser i Norden för att skapa en kollektiv erfarenhet med denna föreställning - ett historiskt skeende. Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal tillnationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili. 

 

Konst- och kulturplatsen Ställbergs gruva ligger i en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner, Ljusnarsberg, där industrinedläggningar och nedmontering av välfärd slagit hårt och orsakat arbetslöshet, osäkra framtidslöften och avfolkning. Ställbergs gruva vill genom samarbetet med Konstgruppen Ful aktualisera vikten av det offentliga rummet och samtalet om yttrandefrihet och demokrati, oavsett hur rik din kommun är och vart i landet du bor.    

Tal till nationen, som framförs av skådespelarna Timimie Märak, Alejandra Goic och Ellen Nyman, är en del av ett större projekt som konstgruppen Ful gör kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet under 2022 och 2023.

 

Presskontakt:

Ebba Lindqvist PR

brev@ebbalindqvist.se

070-480 33 00

 

FAKTA OM FÖRESTÄLLNINGEN: 

Föreställningens titel: Tal till nationen  

Snabb mening om föreställningen: Tal till nationen är en antinationalistisk färgstark show som i valtider vill stå emot polarisering och värna yttrandefrihet.  

Biljettsläpp: 6 juni 

Premiär: 25 augusti  

Speldatum: 26+27 augusti, 1+2+3 september 

Livesändning: 3 september  

Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman 

Körledare: Sara Parkman 

Kör: Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Barbara Chamoun, Ing-Marie Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Maja Kamne, Angelica Karlsson, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv och Pia Zettergren.

Dramatiker och regissör: Nasim Aghili 

Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén

Sångförfattare: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili 

Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson 

Ljusdesigner: Josefin Hinders 

 

CREDENTIALS: 

Titel: Tal till nationen 

Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman 

Körledare: Sara Parkman 

Musiker: Sammy Hsia, Hanna Andersson, Agnes Magnusson och Ima Baesa Bilgin 

Dramatiker och regissör: Nasim Aghili 

Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén 

Sångtexter: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili 

Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson 

Ljusdesigner: Josefin Hinders 

Dramaturg: Malin Holgersson 

Producent: Puma Lagos Parra 

Art Director: Sepidar Hosseini 

Grafisk form: Hannah Baklien

Art Director Ful: Hanne Lindberg 

Kommunikation: Maria Starck 

Press: Ebba Lindqvist PR 

 

https://fulkonst.se/  

https://www.folketshusochparker.se/evenemang/live-pa-bio/tal-till-nationen/

 

Tal till nationen är ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Ställbergs gruva och görs med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms Stads kulturförvaltning och PostkodStiftelsen.