Konstutställningen

Under våren och sommaren 2023 görs en utställning inom ramen för det antinationalistiska konstprojektet Tal till nationen. Precis som i föreställningen, biovisningen och podden är det fokus på konstnärlig frihet.

I samarbete med 4 konsthallar runt om i Sverige och Sápmi görs en turnerande utställning i offentligt belägna platser. Det nya verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson, tar avstamp i hens arbete med den skulptur i form av en enorm tunga, som också utgör scenen för föreställningen Tal till nationen (som Björn Karlsson gjort scenografi och kostym för). Det nya skulpturala verket som hängs på lyktstolpar och husfasader blir också en mötesplats för samtal, workshops och poddinspelningar och är utgångspunkten för flera performativa verk av Konstgruppen Ful och inbjudna konstnärer som centrerar frågor kring konstnärlig frihet och yttrandefrihet i sin praktik.

Utställningsturné

11 maj – 20 aug: FOLK i Skärholmen

16 – 22 juni: Konsthallen Blå Stället i Angered

1 juli – 13 aug: Diö Konsthall i Diö

22 – 24 sep: Havremagasinet i Boden

ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson på Diö Konsthall.

Tal till nationen på FOLK i Skärholmen 11 maj – 20 augusti

“Hej!

Det här är ett brev skrivet till dig. Till oss. 
Ett antinationalistiskt meddelande som handlar om konsten. Konsten som överskrider de nationella gränserna och beskriver de hemligaste drömmarna. Konsten som bygger vår kritik men också våra stunder av kärlek. Vi kallar detta ett brev för att konsten är minerad mark, anses vara farlig. Så det du nu läser är alltså bara ett brev. Från oss direkt till dig.”

Tal till nationen är ett antinationalistiskt rum om konstnärlig frihet. På FOLK i Skärholmen visas censurerad konst och konst som kommenterar censur. Rummet som gestaltats i form av ett brev om konstnärlig frihet rymmer nya verk och en pågående workshop där verk skapas under utställningsperioden.

I Tal till nationen visas också affischer från den censurerade utställningen All Set for Solidarity av SETTINGS och Konsthall C (curatorer Rebecca Vinthagen och Ulrika Flink). Utställningen som skulle ha visats på Sergels torg sommaren 2022 ställdes in dagar innan vernissage av stadsdelsdirektören på Norrmalm med argumentet att de inte ville uppfattas som “partipolitiska”. Utan någon koppling till ett politiskt parti var utställningen ett konstnärligt undersökande kring hur valaffischer med medmänskligheten i fokus, kan manifesteras. Nu visas den censurerade utställningen som en del av Tal till nationen på FOLK.

Dessutom blir det invigning av verket ANTINATIONALISTISK av Björn Karlsson som under sommaren och hösten 2023 även kommer att visas på Konsthallen Blå stället i Angered, Diö Konsthall och Havremagasinet i Boden. Verket flyttar in på FOLK den 6 juni! 

Medverkande konstnärer på FOLK: Konstgruppen Ful, Parasto Backman, Yolanda Bohm Ramirez, Johanna Burai, Maryam Fanni, Lina Forsgren, Malin Holgersson, Sepidar Hosseini,  Saadia Hussain, Björn Karlsson, Oivvio Polite och Moa Schulman.

Mer info på FOLKs hemsida här.

Foto: Märta Thisner, scenografi och kostym: Björn Karlsson

FacebookInstagramYouTube